Marmara Kuantum Programlama Ve Teknolojileri Kulübü (QSB MARMARA)

Fen Fakültesi

2023-2024 PUANI

1.5

KURULUŞ TARİHİ

17 Kas 2023

SON GÜNCELLEME

23 Eyl 2024

Üye Sayısı

168

KULÜP AMACI

Kuantum programlama ve teknolojileri alanında yenilikler ve gelişmeler hakkında öğrencileri bilgilendirmek; atölyeler, konferanslar ve eğitimler düzenleyerek interaktif bir biçimde daha çok insana ulaşmak ve katkı sağlamak en büyük amacımız.

FAALİYET ALANLARI

  • Bilim Ve Teknoloji
  • Kişisel Gelişim
  • Programlama
  • Proje
  • Takım Çalışması

KULÜP YÖNETİM VE İLETİŞİM BİLGİLERİ

DANIŞMAN

Dr.Öğr. Üyesi SABA ARİFE BOZPOLAT
saba.bozpolat@marmara.edu.tr

DANIŞMAN YARDIMCISI

Doç.Dr. CANER DEĞER
caner.deger@marmara.edu.tr

KULÜP BAŞKANI

ZELİHA DURSUN GEÇGİL
gecgilzeliha21@gmail.com

KULÜP BAŞKAN YARDIMCISI

ASLI BİLGE CENGİZ
asli.bilge@marun.edu.tr

KULÜP SEKRETERİ

BUSE İNANLI
buseinanli@marun.edu.tr

SIRADAKİ ETKİNLİK

21.05.2025 / 13:30-14:30

Seminer

Kuantum Seminerleri (Q-TALK-05)
Boyut-invariant şekil dönüşümleri, bir potansiyelin şeklini değiştirirken Lebesgue ölçüsünü korur. Bu dönüşümler, enerji seviyelerini düzensiz şekilde ölçekleyerek az seviyeli kuantum sistemlerinin termodinamiğini klasik olmayan biçimde değiştirir. Kuantum ısı makinelerinde bu etki, beklenmedik termodinamik davranışlara yol açarak yeni kontrol olanakları sunar. Özellikle, geometri-indüklenen özdurum yer değişimi, temel duruma aşırı doluluğa ve uyarılmış seviyelerin işgalinin azalmasına neden olur. Ayrıca, spektral kaçınılan kesişmeler (avoided crossings) geçişlerin doğasını belirler. Kuantum Stirling ve Otto çevrimleri bağlamında, isoformal süreçler ve kuantum koherensinin rolü de ele alınmıştır. Bu etki, az seviyeli her kuantum sisteminde (hatta bir kubitte bile) gerçekleştirilebilir.

Göztepe Yerleşkesi Derslik/Amfi/Laboratuvar/Diğer


EN SON YAPILAN ETKİNLİK

19.03.2025 / 14:00-15:00

Seminer

Kuantum Seminerleri (Q-TALK-03)
Kuantum sistemlerde düzensizlik, hem faz geçişleri hem de enerji dönüşüm süreçleri üzerinde belirleyici bir rol oynar ve rastgelelik içeren spin zincirleri gibi sistemlerde yeni dinamikler ortaya çıkarır. Bu konuşmada, kuantum termodinamik perspektifinden düzensiz sistemlerde enerji dönüşümleri incelenecektir. İlk olarak, kuantum ısı motorları bağlamında grafen bazlı sistemler ve spin-camı sisteminin yakıt olarak kullanıldığı Otto motorlarında termodinamik süreç tartışılacaktır. Ardından, rastgele spin etkileşimlerine sahip bir spin zinciri bağlamında düzensizliğin motor performansı ve verimliliği üzerindeki etkisi incelenecektir. Konuşmanın odak noktası, düzensizliğin yalnızca bir engel değil, aynı zamanda kuantum termodinamik süreçler için kullanılabilir bir kaynak olabileceği fikrini irdelemek olacaktır.

Göztepe Yerleşkesi Derslik/Amfi/Laboratuvar/Diğer



KULÜP ETKİNLİKLERİNDEN GÖRÜNTÜLER

Etkinliklerden Görüntüler